Joaquim Mir o la captació subjectiva de la natura

Joaquim Mir (Barcelona 1873 – 1940)  és un dels pintors paisatgistes més destacats de Catalunya.

Entre 1900 i 1903  va realitzar a Mallorca algunes de les seves millors obres. Des de 1906 fins a 1910 s’instal·la al camp de Tarragona on pinta una sèrie de paisatges extraordinaris que culminen el període iniciat a Mallorca.

Joaquim Mir, a base de color i de llum,  construeix un idioma pictòric amb el qual crea una obra sorprenentment  moderna que va més enllà de l’impressionisme.

Se l’ha volgut associar amb aquest moviment perquè la gamma de colors de la seva paleta coincidia amb la dels impressionistes, i també pel fet d’excloure el color negre i d’usar una sèrie de combinacions de colors per a pintar les ombres.

 Però Mir utilitza aquests recursos tècnics per a crear un món propi.  I més que assimilar i reproduir les teories predominants a l’època, la seva obra es construeix a partir d’una necessitat interior derivada de la seva forma peculiar de veure la naturalesa i la llum.

Pel que fa al seu procediment creatiu Mir podria ser un pintor completament actual i el paradigma d’artista català ja que es dona el fet de que “ultra les seves qualitats intrínseques de pintor, no aprengué res fora de Catalunya”.

Joaquim Mir one of the most famous and influential artists in Catalonian art circles in the early 20th century.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s