Arquitectura islàmica -La mesquita i les seves característiques

Per als musulmans la mesquita masjid en àrab – és un lloc de reunió i d’oració, especialment per a l’oració col.lectiva dels divendres. A més de les mesquites de reunió o dels divendres també hi ha altres petites mesquites privades i de formes variades.

 

Tot i que en un principi no eren obligatoris, uns quants elements s’han anat imposant per l’ús.  Aquest és el cas del minaret per a la crida de l’oració.

A l’interior de la sala d’oracions hi ha dos altres elements fonamentals: el mirhab i el minbar.

El mirhab és un espai sagrat, un petit nínxol obert a la pared que indica l’orientació a La Meca –al-qibla– i des d’on l’imam dirigeix l’oració.

El minbar o púlpit, consisteix en un petit podi amb unes escales des d’on l’imam  pronuncia el sermó abans de l’oració del divendres al migdia.

“Dos características de la mezquita tienen un significado tanto simbólico como funcional. Una es el mihrab, un nicho que marca la qibla o la dirección de oración y recuerda también la presencia del profeta. La segunda es el alminar o lugar desde donde el almuecín llama a los fieles a la oración y también señal visible de la presencia de una comunidad musulmana.”     Oleg Grabar

“Como explica Ibn Jaldun en su gran obra teórica, la construcción y la conservación de las mezquitas era responsabilidad de las ciudades, pues su finalidad principal era conservar y reforzar la armonía de la comunidad.” 

“On trouve souvent, sur le toit des mosquées, des chambres pour les muezzins et, tout autour, des habitations réservées aux ascètes et aux pauvres. La mosquée peut servir elle-même d’abri de nuit pour les voyageurs et les indigents ; on y trouve même parfois des magasins. La cour possède la plupart du temps un bassin et assez souvent un cadran solaire.”

L’obligation de faire des ablutions rituelles a souvent conduit à l’installation de salles d’eau à l’extérieur de la mosquée.

Les mesquites són edificis amb una sèrie de característiques pròpies que han anat evolucionant al llarg dels segles.

The Minaret of Kalta-Minor in Khiva, Uzbekistan, has become an iconing symbol of the city because of it’s exquisite blue and green tile work and the fact that it remains unfinished.

Les tècniques bàsiques de l’arquitectura islàmica pel que fa a les construccions monumentals les trobem en l’àmbit d’influència persa/iranià on el material tendeix a ser el maó i en l’àmbit d’Egipte, Síria i Àsia Menor, on la pedra és el material més utilitzat.

El món hispano-magrebí segueix essent fidel a la mesquita hipòstila amb pati. És cert que cada dinastia aporta les seves marques distintives: els materials i les tècniques evolucionen, però aquests avenços queden limitats als detalls i no desafien la norma general, fixada ja a partir del segle VIII.

Els governants turcs d’Anatolia van ser uns grans constructors. L’arribada al poder de Seldjuks al segle XI dona nova empenta a l’arquitectura religiosa. Es desenvolupa una solució espacial que consisteix en un gran pati central voltat pels quatre costats per sales amb voltes o portals -els iwan– que s’adornen amb façanes sumptuoses.

En la història de l’arquitectura, és aquest un període de notable creativitat i riquesa, que desafia la classificació, on les influències bizantines es fusionen amb l’ estètica iranio-turca i on les funcions més complexes es concreten en originals formes arquitectòniques.

L’exemple més prestigiós ens l’ofereix la gran mesquita de Isfahan.

Una tradició diferent d’arquitectura en pedra es dona al subcontinent indi, derivada de fonts pre-islàmiques. La síntesi que va sorgir de les tradicions hindús i musulmana va produir una gran varietat de bells edificis, exemples d’exquisida decoració amb pedra tallada.

O. Grabar  “The Architecture of the middle eastern city from past to present : the case of the mosque”  in Middle Eastern Cities   Berkeley-Los Angeles 1969

L. Golvin  « Essai sur l’architecture religieuse musulmane »  Paris 1970-1976

K. A. C. Creswell   “A Short Account of Early  Muslim  Architecture”  Scolar Press,Aldershot  1989

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s