El camell, mitjà de transport i valuós company

“أَفَلَا يَنظُرُونَ إِلَى الْإِبِلِ كَيْفَ خُلِقَتْ”

“És que no veuen el camell, com va ser creat?”  Quran 88 -17

Miniatura persa de una obra de Biruni s.XVII Teheran

Jesús en un asno y Mohammad en un camello -Miniatura persa de una obra de al-Biruni. Siglo XVII   Biblioteca del Parlamento de Teheran.

Chameau en Inde

El camell de dues gepes o camelus bactrianus és asiàtic i el camell d’un gep o camelus dromedarius es troba en els deserts aràbics.

Chad -Guelta d'Archéï

Domesticat a principis del tercer mil.lenni  a.C. al seu territori natural de l’Aràbia Saudita, el camell va ser introduït a Àfrica des del començament de l’Imperi Romà.

Camella amb la seva cria

Des de sempre el camells han ocupat  un lloc privilegiat en la vida del Sahara. En general són uns animals tranquils, intel·ligents i pacients. A més,  estan molt ben adaptats a les dures condicions de vida del desert.

Yury Pustovoy -Sahara

Desert dunesTotes les espècies de camells van evolucionar en entorns semideserts i han desenvolupat una sofisticada adaptació 

fisiològica per fer front al calor i a la deshidratació.  El camell pot beure 130 litres d’aigua en 10 minuts. Suporta la calor de l’estiu sense deshidratar-se degut a un mecanisme que li permet elevar la temperatura del seu cos fins als 40º C.

Tuaregs amb els seus camells

Per a les tribus Tuareg no és tan sols un mitjà de transport, és també un company i una font inesgotable d’informació. La vida al desert sovint es troba condicionada pel comportament dels camells.

Els Tuaregs poden interpretar qualsevol de les seves accions, i alguns d’entre ells,  fins i tot, no dubten a l’hora de dir que el seu camell els parla.

Djibouti 01

L’abolició de l’esclavitud va suposar la fi de les grans caravanes que, de Gao i Tombuctú, anaven cap a  Algèria i Tunísia transportant or, sal i espècies.

El desenvolupament del trànsit ferroviari, la independència dels països africans i el traçat de fronteres al desert varen dificultar el nomadisme  i l’ús dels camells.

Al Wasiti al dimashqieh -Voyageurs par l'Iraq

En l’actualitat, als Emirats Àrabs Units, les carreres de camells són un esport nacional.  S’inverteixen  sumes fabuloses en la inseminació artificial per tal de recrear races pures com la dels camells targuis (animals de cursa amb pelatge blanc i marró).

Dubai -Semen Collect

Les femelles, a més de tenir descendència i de donar llet abundant,  poseeixen totes les virtuts de l’espècie:

-poder estar-se quinze dies sense menjar i diversos dies sense beure aigua

-captar l’olor a set quilòmetres de distància i el soroll a cinc quilòmetres

-saber trobar aigua enmig de la sorra

Sudan2

L’arribada del profeta Muhammad a Medina

El lloc on la camella del profeta es va aturar va ser seleccionat com la ubicació de la mesquita, que es coneix com la “Mesquita de Quba’ i és una de les mesquites que major significat té per als musulmans per ser la primera construïda a Medina i per haver estat planificada pel profeta Muhammad.

National Geographic 2003

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s