Conferència d’Algesires 1906 -Protectorat espanyol al Marroc

En la conferència d’Algesires de 1906 es pacta i s’acorda el repartiment del Marroc entre França i Espanya en règim de Protectorat.

Els Protectorats mantenien el govern indígena però únicament amb atribucions de política interior; la metrópoli tenia el control sobre la política exterior i l’exèrcit.
A qui le Maroc 01 A qui le Maroc 02

 

 

 

Morocco spanish protectorate
http://elracodetucidides.wordpress.com/2012/12/06/les-crisis-marroquines/

El Protectorat Espanyol és la figura jurídica aplicada per Espanya a una sèrie de territoris del Marroc, segons els acords franco-espanyols firmats el dia 27 de novembre de 1912.
El protectorat español es va exercir sobre la zona nord, les regions del Rif i Yebala, i la zona sud de Tarfaya, limitant amb el Sàhara.

D22ENE06EUROPA : 60 EUROPA60 EUROPA

Entrada de delegados a la sala donde iba a tener lugar la Conferencia. Actualmente es el salón de plenos del Ayuntamiento de Algeciras.

Entrada al Salón de plenos del Ayuntamiento de Algeciras
Vers l’any 1900, gairebé el 90% d’Àfrica està sota control europeu. Cap nació important vol estar sense colònies. La competència és particularment forta entre Gran Bretanya, França i Alemanya, els Estats-nació més forts d’Europa al segle XIX.
africa-1914
Les ideologies de jerarquia racial són freqüents a Europa durant aquest segle i molts europeus es veuen a si mateixos com la civilització més avançada del món, i alguns arriben a creure que la seva missió és la d’ il.luminar i civilitzar la gent de la resta del món.
Molts dels estereotips inexactes i racistes sobre els pobles africans s’utilitzen per justificar el colonialisme a l’Àfrica.

Salón de plenos en el Ayuntamiento de Algeciras  -Detalle

Ajuntament d’Algecires. Saló de Juntes

D24SEP06EUROPA : 60 EUROPA60 EUROPA

 

“El repartiment d’Àfrica” és un procés d’invasió, atac, ocupació i annexió del territori africà per les potències europees durant el període del Nou Imperialisme, entre 1881 i la Primera Guerra Mundial a 1914.

Moltes organitzacions polítiques africanes, estats i governants – com el Ashanti, els abissinis, els marroquins i els Dervixos de Líbia i Sudan – varen resistir aquesta onada d’agressions europees. No obstant això, la revolució industrial proporciona als exèrcits europeus armes avançades, com les metralladores, fent que els exèrcits africans no s’hi puguin resistir.

Revista La Ilustración -Marqués Visconti Venosta Revista La Ilustracion -Mr. Tattenbach delegado de Alemania

Aquestes disputes sobre Àfrica es compten entre els principals factors que van originar la Primera Guerra Mundial.
http://www.wikilingua.net/ca/articles/r/e/p/Reparto_de_%C3%81frica_45ff.html
Terraza del Hotel Reina Cristina

Les fronteres dels països africans van ser imposades pels imperis europeus. No es va prestar atenció als grups etnolingüístics o a l’organització política existent abans de la colonització. De vegades s’agrupen pobles que mai abans han estat junts i de vegades divideixen els pobles que vivien junts en l’època de la conquesta colonial.

Algeciras -Hotel Reina Cristina
Una de les consequències de la Conferència d’Algesires de 1906 fou la Setmana Tràgica de Barcelona de 1909.
“Entre el 26 de juliol i el 2 de setembre de 1909 tingueren lloc a Barcelona els esdeveniments coneguts com a “Setmana Tràgica”, iniciats com una vaga general contra l’embarcament de reservistes cap a la guerra del Marroc.”
La zona del Rif havia estat atribuïda a Espanya en la Conferència d’Algeciras de 1906. Els rifenys iniciaren una revolta i el govern espanyol va decidir l’enviament dels reservistes corresponents als anys entre 1903 i 1907, en la seva majoria homes casats que havien deixar la seva feina i la seva família.
http://inhiberoflumine.blogspot.com.es/2012/04/la-setmana-tragica-de-barcelona.html
Ayuntamiento de Algeciras 02
Fachada del Ayuntamiento de Algeciras, histórico edificio donde tuvo lugar la firma del tratado de la Conferencia de Algeciras de 1906.

Anuncis

One thought on “Conferència d’Algesires 1906 -Protectorat espanyol al Marroc

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s