Francesc Arumí i la solitud existencial

Francesc Arumí és un pintor català d’avantguarda que ha fet de la pintura una ocupació habitual i necessària.

Arumí -Sonambuls

En més trenta-cinc anys de labor ha aconseguit trobar un camí, un estil propi que, si no fos un pèl pretensiós, podríem anomenar ‘constructivisme oníric’, terme suggerit per la manera com treballa la matèria pictòrica que conforma l’espai on deambulen les seves figures, com sorgides d’un estat de somnieig.

Francesc Arumí -No sé  2011-13

Ens intriguen aquests personatges que semblen obrir-se pas per entre les capes de pintura, personatges ambigus que es difuminen entre espais indefinits i cortines de transparències que semblen amagar més que revelar. Ens desassossega la forma en què ressalta els personatges tancats dins un tenaç aïllament i la manera com aquests s’integren en el conjunt. També la descomposició de les formes en volums i la llum que es passeja desvergonyida i rebota en certes zones del quadre.

Francesc Arumí -La solitud existencial

Els personatges del quadres d’Arumí són figures que, de tan vagues i poc definides, demanen de la nostra atenció un major esforç de comprensió. Moltes vegades les trobem d’esquena, com si contemplessin les runes del passat o el que queda de les seves pròpies vides. Els ésser difuminats que travessen, passen, surten o entren, se’ns apareixen llunyans però entranyables, fills d’aquesta societat de relacions líquides, que per a poder existir s’han d’obrir pas, difícil i tenaçment, entre munts de capes de records, de sensacions, de desenganys, de frustracions potser.

2013-06-22 15.02.13

Ens preguntem si en aquestes figures, si en aquests personatges només esbossats, no hi haurà quelcom de tots nosaltres, les traces que fan patent una feixuga càrrega: la solitud existencial que sempre ens acompanya.

Estudi de Francesc Arumí

Arumí, ha exposat dues vegades a Munich, ha fet varies exposicions individuals de la seva obra en la Sala Parés, en la galeria Trama i en altres de Barcelona. També hi ha obra seva a Andorra, a St. Cugat, a Girona i a Vic, ciutat de la que és originari.

Estudi de Francesc Arumí  Juny 2014

Diu Emili Teixidor de la seva pintura:
“De vez en cuando, un rayo de luz, una ventana, una puerta abierta hacia otra luminosidad, nos recuerda la nostalgia de otros mundos más claros, otros espacios más felices… Son los interiores y nocturnidades que podemos encontrar en nosotros mismos. Es nuestro interior y nuestra noche.”

Arumí Francesc

“La realitat dels fets tossuts i quotidians

desafia, il•lògica, candor i fantasia.”

Raixid Bonàs

Amb aquesta obra va participar Arumí en l’exposició col.lectiva
Identitats postisses, celebrada a la gal.leria d’Art “Amics dels castells” de Tortosa el mes de juny del 2013.
L’exposició és el resultat d’una proposta en la que 12 artistes fan una lectura gràfica dels poemes de Raixid Bonàs, amb treballs de Abdellah Ahaddaf, Jaume Amigó, Albert Aragonès, Xano Armenter, Francesc Arumí, Pere Casanovas, Leonardo Escoda, Georg Massanés, Pascal Rennié, David Ribas, August Rosell i Frederic de Saint Pol.

VIDEO Francesc Arumi – Pintor:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s