LES CANYES I ELS ENCANYISSATS

El nom llatí de la canya es Arundo donax i el seu habitat el constitueixen les zones humides de la terra baixa. 

100_7169

És una planta perenne de la família de les gramínies, de fulles amples i flors agrupades en panícula terminal, procedent de l’Àsia, que creix i es naturalitza pels marges dels rius, a les vores de rambles i torrenteres, rieres, sèquies, estanys, vora els camins i, en general, per tot arreu on hi ha aigua dolça.

100_7158

Presenta unes tiges llargues, lleugeres i resistents, que són les anomenades canyes. Creix amb gran rapidesa i es reprodueix pels rebrots que surten de la tija subterrània o rizoma.

100_7171

Les canyes han anat sempre lligades a la vida agrícola i  amb elles s’han fet rústiques tanques i portes de corrals per a bestiar, encanyissats, cistells, petits mobles, canyes de pescar, … 

100_7131

Les raons que van portar als nostres avantpassats a domesticar la planta i a expandir el seu cultiu pel Mediterrani des del seu origen a l’Àsia, van ser probablement les seves qualitats físiques i mecàniques, ja que la seva tija pot arribar a mesurar 5 metres i un cop tallada i assecada resulta resistent, flexible, lleugera i immune als atacs dels insectes.

100_7165

Actualment s’utilitza en artesania i sobretot en l’elaboració de canyissos per a donar ombra. Els falsos sostres d’edificis antics encara les conserven i es segueixen utilitzant com a entrebigat al Marroc i a l’Amèrica Llatina.

Forjado con caña en Frigiliana

“La caña, que crece en las zonas templadas a orillas de los ríos, es trabajada por los cañiceros riojanos para hacer canastos, fundas para garrafones y cañizos. Los cañizos sirven para secar al sol higos, tomates, melocotones y ciruelas.”

 

 

 

Treball de la canya al Nord del Marroc:

100_7204

100_7203

Exemple de terrassa encanyissada amb excel.lent ombrejat

100_7177

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s