El patrimoni cultural material -la riquesa del nostre entorn

Porte a Riez

Portalada a Riez de Provence  -França

Hi ha una tendència cada cop més accentuada a donar importància i carregar de simbolisme aquests petits elements del nostre patrimoni cultural, patrimoni que no és altre cosa que l’expressió, en totes les seves formes, de la feina dels habitants d’un país i conforma la riquesa natural i humana del nostre entorn.

Aljibe en el mas de Fontàn -Rosell Baix Maestrat

Aljub del mas de Fontan  -Rosell   Baix Maestrat

En 1972, durante la 17ª reunión de la Conferencia General de la UNESCO celebrada en París, se aprobó la Convención sobre la Protección del Patrimonio Mundial, cultural y natural, comprometiéndose a proteger y conservar esos bienes y promover su conocimiento.

En el año 2003 la UNESCO aprueba la Convención para la Salvaguardia del Patrimonio Cultural Inmaterial.

Crucero en rotonda -Castrillo de Matajudíos -Burgos

Crucero en rotonda -Castrillo de Matajudíos   Burgos

No es fácil de identificar por un lado al Patrimonio material y al Patrimonio inmaterial por otro… un elemento físico, material, tiene valor patrimonial si le reconocemos o atribuimos unos contenidos de tipo inmaterial.

…sería oportuno concluir que todos los bienes patrimoniales, los llamados materiales y los denominados inmateriales, los de una y otra Convención, tiene una parte que es material, su soporte, y otra parte inmaterial, que es su significado, el valor patrimonial.

Antonio Álvarez  Los bienes del patrimonio cultural como objeto de estudio o como experiencia vivida”

Rellotge de Sol de Cal Soldat, Montmell

Rellotge de Sol de Cal Soldat,  Montmell

La Recomanació de la Conferència General de la UNESCO (París, 1978) sobre la protecció dels béns culturals mobles entén per patrimoni moble tots aquells béns que són l’expressió o el testimoni de la creació humana o de l’evolució de la natura i que tenen un valor arqueològic, històric, artístic, científic o tècnic. Entre ells hi ha una àmplia varietat de categories (pintures, artesania, llibres, mobiliari, tapissos, instruments musicals, joies …

veure: Recomendación sobre la Protección de los Bienes Culturales Muebles

http://portal.unesco.org/es/ev.php-URL_ID=13137&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html

11

La Pagoda Kyaiktiyo es una pequeña estupa, en el estado Mon de Myanmar

Buscant facilitar el seu estudi i conservació s’ha dividit el patrimoni cultural en diferents categories:

Patrimoni cultural immoble, patrimoni cultural moble, patrimoni immaterial, patrimoni cultural subaquàtic, patrimoni Industrial i patrimoni documental.

Trajes regionales de Oaxaca -patrimonio cultural e inmaterial.jpg

Trajes regionales de Oaxaca  -patrimonio cultural e inmaterial

Però deixem que els experts es posin d’acord en la definició de patrimoni cultural. En línies generals a nosaltres ens fa l’efecte que inclou “totes aquelles entitats materials i immaterials que són testimoni de les diferents cultures, sense límits temporals ni artístics, incloent-hi també les de caràcter tradicional, industrial, immaterial o els paisatges culturals.”

Bait Baws, Yemen

Bait Baws, Yemen

El patrimoni cultural material està format per un variat conjunt de béns i d’objectes relacionat amb l’hàbitat i els productes o dissenys derivats d’activitats quotidianes o d’activitats professionals que són capaços de transmetre’ns, de manera duradora, missatges i experiències viscudes pels nostres predecessors.

Despensa antigua de Lozano -Argentina (2)

Despensa antigua en Lozano  -Argentina

En resum, parlem de tot el que deixa traça del geni humà en el seu sentit més ampli, tant en els aspectes pràctics com creatius, de tots aquells elements i objectes l’elaboració dels quals és inherent a la vida en societat…

Avandoned Villa d'Oro 3 Italy

Abandoned Villa d’Oro in Italy

En definitiva, de tot allò que és autèntic com les cases velles, les antigues fàbriques, els llocs amb història, les ermites, les basses i els safareigs, les fonts, les torres, els rellotges de sol, les cisternes, les sínies i els pous, les capelles, les creus de terme, les cabanes, els marges, els molins, els forns de pa… a més de portes, finestres, panys, picadors, baranes, llars de foc, fumerals i tot allò que posava a prova l’enginy, l’habilitat i la paciència dels nostres avantpassats en el feinejar de la seva vida quotidiana.

Veure: Francesc RomaPatrimoni existencial de la Catalunya rural’ una aproximació al passat del país a través dels elements patrimonials que han quedat en desús i abandonats al territori. Forns, molins, cabanes, orris, pletes, etc

Les Garrigues -Lleida 1

Cabanes de pedra seca a Les Garrigues   -Lleida

Door in Sicily

Vella porta de Sicília

Les velles portes

Cada pegat, cada bony, cada cop, cada escletxa, cada capa de pintura o de vernís, cada reparació, i cada element decoratiu representen petites accions i successos que, per insignificants que puguin semblar, van quedar allà atrapats, de manera intencionada o no, i que afegit a les inclemències del temps, l’efecte de la pluja i del sol, de la humitat i la calor van component colors i textures úniques i irrepetibles, cada porta és un fragment del mapa de la història d’un poble.

DSCN3144

Porta del barri del Rastre  -Tortosa

Categories: General

2 pensaments sobre “El patrimoni cultural material -la riquesa del nostre entorn

Deixa un comentari