Figures femenines amb llibre -lectura en silenci

La lectura és un exercici íntim. Es llegeix en soledat. Però només és una solitud física. Al través de la lectura unim el temps present amb el nostre passat i amb el futur que és a punt de començar.

Es llegeix en una solitud en la qual ens fan companyia els records continguts en les nostres experiències i els projectes que ja sentim com expectatives.

 Edward Hopper -Habitació d’hotel 1931

The female reader – naked or clothed, in bed or outdoors – has always fascinated artists.

valadon-suzanne-nu-llegint

 

Valadon Suzanne -Dona nua llegint

No ens hem de deixar enganyar per les aparences. Segurament aquestes dones que veiem en un moment d’íntima soledat, concentrades en la lectura i momentàniament immobilitzades, es trobin enmig d’un procés mental dinàmic i actiu.

“El acto de leer establece una relación íntima, física, en la que participan todos los sentidos: los ojos que extraen las palabras de la página, los oídos que se hacen eco de los sonidos leídos, la nariz que aspira el aroma familiar de papel, goma, tinta, cartón o cuero, el tacto que advierte la aspereza o suavidad de la página…”   

Una historia de la lectura”  Alberto Manguel

San Agustín descubre con sorpresa la costumbre de San Ambrosio de leer en silencio: “La lectura en silencio permite la comunicación sin testigos entre libro y lector, y es singular alimento del espíritu”.

“We are the voyeurs, it’s true, but what we’re spying on is not a moment of body, but a moment of mind.”    

Reading Women  Stephan Bollmann

 

“El silenci, només trencat pel frec dels dits sobre el paper i pel peculiar soroll dels fulls en passar, forma part del conjunt de característiques que podem intuir en els ambients retratats en les pintures amb lectors. Res que a nosaltres ens estranye, doncs la lectura en silenci constitueix la nostra manera habitual d’endinsar-nos en un text; pronunciem les paraules mentalment i és aquesta dicció interior l’única que ens acompanya. No sempre ha estat així, tanmateix…”

Silenci  de Sebastià Carratalà  (article guanyador del Premi Llegir 2014)

http://opinions.laveupv.com/a-contracor/blog/4275/silenci

Henri Lebasque -Woman reading

La imatge de la dona lectora – nua o vestida, a l’interior o a l’exterior- ha fascinat els artistes des de sempre, i la majoria de pintors o il.lustradors han tractat aquest tema que suggereix la pau i la tranquil.litat casolana.

corot-woman-reading-in-a-landscape-1869

3 pensaments sobre “Figures femenines amb llibre -lectura en silenci

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s