Xavier Nogués, pintor i gravador noucentista

 Xavier Nogués  (Barcelona 1873-1940)

És un dels artistes més representatius del noucentisme, inspirat en la tradició de l’art popular català.

Va iniciar la seva trajectòria amb il·lustracions satíriques per a diverses publicacions. 

 Sàtires de Guerau de Liost

A partir de 1909 realitza nombrosos gravats i fa les il·lustracions dels llibres “Catalunya pintoresca”, “L’ABECEDARI català”, “Sàtires” de Guerau de Liost, “Bestiari” de Pere Quart, “Barret de tres pics” de Alarcón i “La ben plantada” d’Eugeni d’Ors.

Bestiari  de Pere Quart   Poema l’Ase

Entre 1904 i 1940, va pintar uns 65 olis, generalment de mida petita, de temàtica popular i d’estil naïf. Va realitzar també els murals del celler de les Galeries Laietanes (1915), de la casa de Plandiura (La Garriga) i del sindicat agrícola de Pinell de Brai (Tarragona).

 “Xavier Nogués, el artista novecentista más sutil, escondido en la interpretación trágica de la caricatura y en el valor social de lo decorativo, pero con un pudoroso ímpetu revolucionario… la modesta manufactura y el oficio sofisticado de Nogués es el testimonio de los arraigos populares del Novecentismo catalán a partir del universalismo de la ironía…”    Oriol Bohigas

…ironia que, s’ha de dir, acompanya sovint la producció dels artistes noucentistes, un punt sorneguera i molt catalana.

“Fou l’intèrpret, a la vegada delicat i burleta, de tot allò que, en la superfície del caràcter dels catalans es manifesta amb un clàssic pintoresquisme…”

        “…la seva imaginació aconsegueix elaborar símbols que, des de l’àmbit grotesc, suggereixen la realitat del petit burgès, del camperol o del menestral… i assenyalen, dins la intenció caricatural, fesomies i atributs marcadament genèrics.”

Jordi Benet Aurell

 

En “La Catalunya Pintoresca” cada dibuix seu va acompanyat d’un comentari de Francesc Pujols. Aquests comentaris, que manifesten la genial guspira humorística de Pujols, s’adapten molt bé a l’esperit dels dibuixos… tan acuradament reveladors de la idiosincràsia del nostre poble.

Fer la llei  Il·lustració de Xavier Nogués perLa Catalunya Pintoresca

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s