la INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL -Els PERILLS del seu ús indegut

Els riscs de la INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL impliquen pèrdua de llocs de treball, invasió de la privadesa i dependència tecnològica.
És molt i molt preocupant la manca de transparència en la presa de decisions de la IA, i és de vital importància monitoritzar l’impacte social de la IA a mesura que vagi evolucionant.


Les regulacions adequades, les consideracions ètiques i la transparència són decisives a l’hora de mitigar els perills de l’ús indegut d’aquesta tecnologia.

Caldria definir clarament els camps en els quals es podria aplicar la IA per tal de fer-ne un ús responsable, però com que això no passarà, veurem molts mals usos d’aquesta tecnologia per part de la minoria que domina el món i pel complex armamentístic-militar.
Proporcionarà més poder a les grans corporacions capitalistes i als governs autoritaris, amb la complicitat de científics i tecnòlegs interessats a especular sobre els avantatges dels algorismes sense ànima.

La IA està rebent molta atenció pública pel fet que els ChatBots i el reconeixement de patrons -patterns- són cada cop més sofisticats donat que interactuen amb humans a nivell humà, fent servir el seu propi idioma.

RISCS DE LA INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL
La pèrdua de llocs de treball provocada per l’automatització
Deepfakes
Violacions de privadesa
Biaix algorítmic causat per dades incorrectes
Desigualtat socioeconòmica
Volatilitat del mercat
Automatització d’armes
IA incontrolable
Tant si es tracta de l’automatització creixent de determinades feines, d’algoritmes de gènere i racials o d’armes autònomes que operen sense supervisió humana (per citar-ne només alguns), el malestar es produeix en diversos fronts.

I tot just estem en les primeres etapes del què és realment capaç de fer la IA si deixem el seu ús incontrolat en mans de l’Imperialisme Tecnològic.

Machine learning i deep learning

El machine learning (aprenentatge automàtic) és una branca de la intel·ligència artificial que treballa amb algoritmes i dades per demanar, analitzar i imitar determinats patrons de comportament dels éssers humans i anticipar el desenvolupament de certes tasques sobre la base d’aquest aprenentatge.

El deep learning ‘aprèn’ mitjançant xarxes neuronals artificials, que imiten les habilitats d’un cervell humà. Aquest és un tipus d’aprenentatge automàtic que funciona amb xarxes neuronals per processar una gran quantitat de dades gràfiques.
És un gran avenç de la intel·ligència artificial ja que transcendeix les barreres del machine learning aconseguint processar una quantitat de dades exorbitants per a la identificació d’objectes.

A mesura que els sistemes de deep learning són més complexos, cal dotar-los d’ingents quantitats de dades que la xarxa neuronal artificial va processant per autoconfigurar-se i aprendre. Aquest procés d’entrenament exigeix molt de temps i capacitat de processament. El memory-driven computing és un nou paradigma de computació, caracteritzat per un pool de memòria amb un accés molt ràpid on s’emmagatzema aquesta quantitat ingent de dades.

El vostre xat o assistent virtual

El ChatBot és un assistent virtual, un programa informàtic que utilitza intel·ligència artificial (IA) i processament del llenguatge natural (NLP) per a comprendre les preguntes dels clients i automatitzar les respostes a dites preguntes, simulant la conversa humana.
Els chatbots poden proporcionar assistència 24 hores al dia, 7 dies a la setmana, responent les consultes dels clients i proporcionant recomanacions adaptades a les seves necessitats. Això elimina la necessitat d’un operador de xat en directe.

Molts chatbots utilitzen algoritmes d’aprenentatge automàtic que poden aprendre de les interaccions dels usuaris i oferir recomanacions més precises.

A mesura que els chatbots es facin més intel·ligents i s’integrin a les plataformes en línia i als canals de comunicació populars seran utilitzats cada cop més per a automatitzar l’atenció al client en tota mena de serveis, amb la qual cosa estarem sempre parlant amb màquines i no hi haurà ningú que es responsabilitzi dels errors ni de les equivocacions.

Un fantàstic futur s’ofereix a tots el aprenents de bruixots. Take it easy.

OPINIONS:

-“Crec que hem d’aprofundir en el que està passant, és a dir, que davant d’un sistema que es presenta com un interlocutor que ens escolta i ens respon, sembla que caiem en una mena de tràngol en relació a aquests sistemes, i pensem que són humans quan de fet no són sinó el resultat d’una programació”

-“I am a programmer. A.I. was here in the 1966 and now it is everywhere, you even talk to it when you call the government or even Amazon and it also controls systems that you may think controlled by humans.”

-“One of the artificial intelligence pioneers Jeoffrey Hinton has quit his job in Google as he warns about the dangers of AI. When one of the scientists who helped produce this technology says “we’ve gone too far”, well, yeah, it makes me squirm.”

-“El problema espantós és el ritme de canvi en el desenvolupament d’aquests models. És doble exponencial i ningú no és capaç de predir la rapidesa amb què evolucionarà tot.”

-“Si la naturalesa humana és la que és, per a cada bon ús de la tecnologia IA hi haurà usos nocius i dolents. Hem de témer que els humans dissenyin maneres molt desagradables d’aprofitar la tecnologia I.A. per a propòsits de dominació i de control”

-“The main thing that scares me about AI is not knowing real from fake. You can apply that to anything from politics to kids school work. There are a lot of thirsty folks out there looking for yet another platform to promote themselves.”

-“No crec que la IA resolgui la majoria dels problemes veritablement grans als quals s’enfronta el món actual… el canvi climàtic, la mala distribució de la riquesa/actius entre persones o països, conflictes militars/polítics.”

-“Si la IA té tota la investigació psicològica, llavors cada moviment en les decisions dels humans estarà predeterminat per l’ús que li voldran donar els programadors. És aquest el tipus de societat que voleu?”

Després de tan llenguatge tècnic i feixuc no em puc estar de transcriure un poema relacionat amb el llenguatge que fan servir els tecnòcrates quan diuen que aquests invents tecnològics ens facilitaran la vida, quan, des del nostre punt de vista, no són més que els mateixos vells mecanismes de submissió que utilitza el poder des que va passar de mans dels savis i dels xamans a mans dels reis, militars i oligarques. On ara som.

EL DISCURS DEL TECNÒCRATA

Paraules neutres,

paraules despullades

del seu autèntic so,

paraules amansides

de tan amanyagades!

No vàreu néixer així

en aquella albada de la raça humana,

quan so i significat duien la joia

d’una cabdal descoberta,

o hauríem de dir que duien

l’impuls imparable de la ciència?

Categories: General

Deixa un comentari